Vaarbewijs

Vaarbewijs I en/of II halen? Het kan bij de Watersport Vereniging Zeewolde

Watersportvereniging Zeewolde verzorgt iedere winter een cursus tot het behalen van het Klein Vaarbewijs (VB) 1 en 2 in haar clubschip “De Bolschuit” in de Bolhaven van Jachthaven Wolderwijd te Zeewolde.   De cursus is toegankelijk voor iedereen en start voor twee groepen op resp. 13 en 14 januari 2020. In totaal duurt de cursus 6 avonden voor VB1 en 4 avonden voor VB2. De cursus vindt plaats op de maandag- en dinsdagavond van 19:45 – 22:15 uur. Hou hiervoor de agenda op de WVZeewolde website in de gaten.     Een Klein vaarbewijs is onder andere vereist voor het varen van:

  • een schip met een lengte van 15 meter tot 25 meter dat niet bedrijfsmatig gebruikt wordt;
  • een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig gebruikt wordt of daartoe is bestemd;
  • een motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur kan bereiken (speedboten, maar bijvoorbeeld ook jetski’s, rubberboten of waterscooters);

  Er zijn twee typen Klein vaarbewijzen:

  •  Klein vaarbewijs I (VB1): vaarbewijzen voor rivieren, kanalen en meren, dat wil zeggen: de binnenwateren, inclusief de Gouwzee en de Randmeren (Gooimeer tot en met Ketelmeer/Zwarte Meer). Uitgezonderd zijn de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer
  •  Klein vaarbewijs II (VB2): vaarbewijzen voor alle binnenwateren en de kustwateren. Het VB II biedt tevens de mogelijkheid om een Internationaal Vaarbewijs aan te vragen die je in vele landen kunt gebruiken voor het huren van een zeil- of motorjacht.

  Deze cursus biedt een groepsgezelligheid om samen tot het examenniveau te komen. Naast het cursusboek, worden ook veelvuldig filmpjes, tekeningen, tips en ervaringen uitgewisseld om de theoretische stof zoveel mogelijk inhoud te geven en tot de verbeelding te laten spreken. Geen droge kost maar actief mee beleven.  

De kosten voor VB1 (6 avonden) komen op € 96,00 per persoon. De kosten voor VB2 (4 avonden) komen op € 72,00 per persoon.

Mensen die VB1 + VB2 willen doen, betalen € 152,00 per persoon.

De bedragen zijn inclusief de oefenstof, de samenvattingen, de examenvragen via de website en thee/koffie bij aanvang en in de pauzes van de avonden. Leden van onze watersportvereniging krijgen een (extra) korting van 10%.

Het examen zelf wordt door het CBR afgenomen. De locaties en kosten van de examens zijn terug te vinden op https://www.cbr.nl/nl/recreatievaart-en-privevliegers/nl/recreatievaart/klein-vaarbewijs-i.htm

Als boek wordt “Klein Vaarbewijs I + II” van de ANWB geadviseerd. Deze kan o.a. bij Bol.com of Vaarwinkel.nl besteld worden. Voor deelname aan VB2 is ook een plotter en passer nodig. Ook deze kunnen o.a. gekocht worden bij Vaarwinkel.nl   Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar cursussen@wvzeewolde.nl.