Zeilen voor Volwassenen

De cursus Zeilen Voor Volwassenen is ideaal om op een ontspannen en informele manier kennis te maken met de beginselen van zeilen of kennis op te frissen. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt kort wat theorie uitgelicht waarna gezamenlijk het water op gegaan wordt om vooral vanuit de praktijk te leren.

Vanaf begin mei kan elke volwassene (of jongere) die kennis wil maken met de watersport en zeilen in het bijzonder, op de donderdagavond bij de WVZeewolde terecht.

Een aantal leden stelt persoon en schip beschikbaar om te gaan zeilen om volgens het principe “al doende leert men” inzicht te geven in het besturen en manoeuvreren met een zeilschip. Van een ‘simpele’ open zeilboot tot een wedstrijd open zeilboot met spinaker, van kajuitzeilschip tot het varen met een platbodem.

Deelnemers zullen een aantal maal op verschillende schepen zeilen. De bedoeling is dat men na een of meer seizoenen genoeg inzicht heeft gekregen om op te stappen bij de woensdagavond competitie, een eigen boot te kunnen aanschaffen of een boot te kunnen huren en hier veilig mee te kunnen gaan varen. Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een ervaren schipper op eigen boot ‘les’ te krijgen om meer ervaring met je eigen boot op te doen.

De cursus begint op donderdag 2 mei 2024 om 19.00 uur op ons clubschip De Bolschuit.

Klik op de andere ‘tabs’ voor meer informatie over de zeillessen en deelname.

LET OP: Je dient zelf te zorgen voor zeilkleding en ook bij voorkeur voor een self-inflating reddingsvest (geen zwemvest). Via de vereniging zijn reddingsvesten te lenen tegen een bescheiden vergoeding. Zie ook de tab deelname voor een voorbeeld van een reddingsvest.

Heb je vragen, stuur dan een mail naar zvv@wvzeewolde.nl.

De instructeurs die ieder seizoen zeillessen geven, zijn stuk voor stuk enthousiaste vrijwilligers van de watersportvereniging. Het zijn bovendien ervaren zeilers die hun liefde voor de zeilsport op een ongedwongen, maar toch professionele manier op anderen willen overdragen.

Gedurende 10 tot 11 (donderdag)avonden van begin mei tot de zomervakantie, maak je op deze ongedwongen manier kennis met de zeilsport in het algemeen, maar ook met verschillende typen schepen. Variërend van bijvoorbeeld zogenaamde open boten (Polyvalk, Randmeer of Efsix) tot en met grotere kajuitboten (FF65, Waarschip, Hunter). Ideaal als je zelf nog geen schip hebt en op deze manier wilt ontdekken welk type schip je zelf wellicht zou willen aanschaffen. Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een ervaren schipper op eigen boot ‘les’ te krijgen om meer ervaring met je eigen boot op te doen.

Bij te slecht weer blijven we aan wal (slecht weer is bijvoorbeeld onweer of te harde wind waardoor het zeilen niet veilig geacht wordt). Mochten de maatregelen het toestaan dan maken we het gezellig op ons clubschip en gaan we aan de slag met de theorie zoals de Verkeersregels op het water, Knopen en het Weer.

Elke avond wordt dus nuttig en vooral gezellig besteed.

Wat kan je van ons verwachten:

  • Kennis maken met de zeilboot
  • Basis beginselen van het zeilen ervaren
  • Samen met ervaren schipper zelf aan het roer
  • Uitleg van basistheorie
  • Wedstrijd varen samen met schipper
  • Manoeuvreren op de motor
  • Lekker zeilen!

Op de één na laatste avond gaan we onder begeleiding in groepjes verdeeld over meerdere Valken zelfstandig het water op. Keer op keer een geslaagde afsluiting met positieve reacties.

Schema (indicatief *):

Les 1: Kennis maken met boot en onderdelen, lijnen, bediening roer, knopen
Les 2: Zeilstanden (1)
Les 3: Zeilstanden (2)
Les 4: Voorrangsregels
Les 5: Manoeuvreren (motor en zeil)
Les 6: Bijzondere verrichtingen (o.a. MOB)
Les 7: Wedstrijd
Les 8: Varen op de Anna Maria (onder voorbehoud)
Les 9: Boot huren (incl.) bij Randmeren en zelf varen!
Les 10: Lekker zeilen

* bovengenoemd schema en aantal donderdagavonden zijn onder voorbehoud, e.e.a. is afhankelijk van het weer, met name in het voorjaar en het begin van de grote vakanties.

Kosten: Euro 190,– inclusief donateurschap WVZ en een barkaart van € 10,–.

LET OP: Je dient zelf te zorgen voor zeilkleding en ook bij voorkeur voor een self-inflating reddingsvest (geen zwemvest). Via de vereniging zijn reddingsvesten te lenen tegen een bescheiden vergoeding. Zie voorbeeld van reddingsvest onder deze tekst.

Aantal lessen: 10 donderdagavonden* van 19.00 +/- 21:30 uur.

Introductie en startavond: Donderdag 2 mei 2024, 19:00 uur op ons clubschip De Bolschuit.

Eind cursus: Donderdag 4 juli 2024.

Aantal cursisten: circa 14-18. Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare boten en instructeurs/schippers. Geef u dus tijdig op want de deelname geschiedt aan de hand van de aanmeld volgorde en VOL =VOL!

* bovengenoemd schema en aantal donderdagavonden zijn onder voorbehoud, e.e.a. is afhankelijk van het weer, met name in het voorjaar en het begin van de grote vakanties.

Dragen van een goedgekeurd reddingsvest is verplicht!

Heb je vragen, stuur dan een mail naar zvv@wvzeewolde.nl.

Deze cursus komt mede tot stand door inzet van

De Randmeren: www.derandmeren.nl