Optimist on Tour Zeewolde

Op 12, 13, 14 en 15 april 2022 organiseerde wij, samen met het Watersportverbond, de buurtsportcoaches van Zeewolde en lokale (watersport)verenigingen, het watersportevenement “Optimist on Tour”.

Wat hebben wij genoten van jullie enthousiasme!

Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond met als doel kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 gratis kennis te laten maken met, en ze enthousiast te maken voor watersport. De deelnemers maken niet alleen kennis met watersport, ze worden ook ‘doorgeleid’ naar lokale watersportverenigingen en vaarscholen.

Gratis zeil-, kano en suples

Tijdens Optimist on Tour krijgen kinderen gratis zeil-, kano- en suples van professionele en gekwalificeerde instructeurs. Ook onze eigen instructeurs zullen deze dagen meedraaien. De deelnemers varen in een water-arena, een door middel van opblaasbare tubes afgesloten gebied, op bestaand (vaar)water. Hierdoor wordt een veilige omgeving gecreëerd waar de kinderen altijd onder toezicht kunnen watersporten.

Optimist on Tour Waterlaboratorium

Tijdens het evenement komen de kinderen langs het Optimist on Tour Waterlaboratorium. Hier leren ze meer over wind en water, bijvoorbeeld hoe een draaikolk ontstaat of wat er blijft drijven in zout water. Ook wordt er besproken hoe om te gaan met afval en hoe lang het duurt voordat plastic afval is verteerd.

Scholen

Voor de lessen tijdens schooltijden hebben wij de lokale lagere scholen uitgenodigd om zich aan te melden en met de klassen naar de kop van de Rede te komen om mee te doen met het 1,5 uur durende programma.

Voorbereiding

Om de klassen goed voor te bereiden, krijgen ze van tevoren een korte (online) spreekbeurt. Tijdens de spreekbeurt leren de kinderen alles over de onderdelen van de jeugdzeilboot Optimist, knopen leggen, de wind en het water. Ook legt voormalig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe in een filmpje uit hoe we met elkaar het water schoon kunnen houden.

Vrije inschrijving

Na schooltijd is er de mogelijkheid tot vrije inschrijving. Ouders melden hun kinderen gratis aan via het online aanmeldsysteem van het Watersportverbond en komen zelfstandig naar de locatie van Optimist on Tour. Ook BSO’s kunnen gebruik maken van deze mogelijkheid. De laatste dag, 15 april, is volledig beschikbaar voor vrije inschrijving. Ook kinderen die al eens eerder mee hebben gedaan, kunnen zich dan nog een keer aanmelden.

Kinderen met een beperking

Sinds 2017 biedt de vereniging inclusieve zeillessen aan. Kinderen met en zonder beperking, zeilen met elkaar. Er wordt met het kind en de ouders samen bekeken, wat de beste oplossing voor het betreffende kind is. De Hansa 2.3 kan niet omslaan, is handig te bedienen en kan goed worden aangepast. De eenpersoons Hansa boten kunnen worden uitgerust met elektrische bediening.

Heb je een beperking en lijkt zeilen jou leuk? Neem samen met je ouders contact op met de vereniging via hansa@wvzeewolde.nl.

Hansa en Optimisten samen

Aanmelden

Aanmelden voor het evenement kan via www.optimistontour.nl. Hier kun je ook meer informatie vinden over het evenement en het programma. Liever rechtstreeks aanmelden? Stuur samen met je ouders een e-mail naar info@optimistontour.nl. Heb je een beperking? Vergeet dit dan niet aan te geven bij je aanmelding.

Lukt het niet om mee te doen in april? Houd onze pagina in de gaten, er komt nog een open dag waar je je voor op kunt geven.